UA101349465-1

Si sabessis el mar com és bonic de Gemma Calduch

k

por Rubén J. Olivares

Si sabessis el mar com és bonic de Gemma Calduch

Si sabessis el mar com és bonic de Gemma Calduch

«Si sabessis el mar com és bonic» ens transporta a un poble costerenc on la vida és dura i la esperança brilla amb una llum tènue. Els habitants de Port lluiten contra la misèria i la fam, i veuen en el mar una font d’alimentació i, alhora, una força misteriosa i poderosa. L’esperança sembla haver-se extingit, fins que un dia, un milacre apareix: un pescador ha capturat una sirena.

L’aparició d’aquesta criatura marina deslliga una onada d’emocions i expectatives en el poble. Alguns la veuen com un símbol de la bona sort, altres com una amenaça. La sirena, pera la seva banda, acabarà convertint-se en un objecte de desig, de por i de fascinació.

A “Si sabessis el mar com és bonic”, novel·la de debut de Gemma Calduch, la seva autora aprofundeix en el mite de les sirenes i la gent de la mar a través del personatge d’Arno, un home que té el cor endurit des de que una sirena va donar mort a la seva dona i la relació que estableix amb la Neva, una sirena capturada per a ser domesticada que, poc a poc, es va guanyant el cor d’Arno a mesura que es va tornat més “humana” i menys animal. Gemma Calduch ens ofereix una historia a la qual els sentiments humans es barregen amb les llegendes i els personatges fantàstics de la literatura clàssica. La vida dels habitants de Port estan tacades per morts violentes i enveges i, fins i tot, per a alguns el mal pot prendre forma d’un esser seductor: un monstre marí convertit en un objecte de desig.

La novel·la ens submergeix en un món ple de contrastos: la bellesa de la sirena enfront de la duresa de la vida al poble, l’esperança enfront de la desesperació, l’amor enfront de l’odi. A través dels ulls dels diferents personatges, assistim a una història que ens parla de la condició humana, de la recerca de la felicitat i dels límits entre el real i el màgic.

Es podria afirmar que la novel·la és una història sobre les emocions humanes més primàries, com ara l’esperança en mig de l’adversitat: habitants de Port, immersos en condicions extremes, troben en l’arribada de la sirena una espurna d’esperança, un anhel d’un futur millor. Cada personatge busca la seva pròpia forma de felicitat, ja sigui a través de l’amor, la riquesa o el poder, i la sirena es converteix en un símbol d’aquesta recerca, representant tant la possibilitat d’un nou començament com la font de nous conflictes. La novel·la estableix una forta connexió entre els personatges i el mar, un element que tant dóna vida com amenaça, i la sirena, com a criatura marina, representa la força de la natura i la seva capacitat de transformar la vida dels humans. La història està impregnada d’elements mítics i màgics, explorant la credulitat, la superstició i el poder de la imaginació. No obstant això, la fragilitat de la vida es fa present al llarg de la novel·la, recordant-nos que l’arribada de la sirena, lluny de portar només alegria, també desencadena una sèrie d’esdeveniments tràgics.

Calduch ens presenta una varietat de personatges que cobren importància al voltant de la relació que estableixen amb la sirena i la resta de la comunitat de Port en diferents capítols que alternen entre si els diferents punts de vista d’aquests. De tots ells destaquen els següents: en Príam, un pescador veterà que anhela tindre descendència per a continuar la saga familiar; la Nora, un enigmàtic personatge que compensa la falta d’intel·ligència amb un fort esperit d’independència; la Gripa, una mena de líder del poble que fa d’unió entre les tradicions del poble i la gent del mateix; l’Arno, un pescador endurit per la vida i la pèrdua de la seva muller, qui porta anys lluitant contra el mar i contra els seus dimonis interns; la Gala, una nena menuda i muda que es convertirà en el símbol de la innocència i la bondat en un poble on això no abunda massa i, finalment, la Neva, una sirena captiva que posseeix una bellesa i força extraordinàries, i que, malgrat la seva natura salvatge, mostra una gran vulnerabilitat i una profunda tristesa al veure’s tancada com un animal. Entre l’Arno i la Neva sorgirà una relació molt especial que marcarà les seves vides, transformant la seva relació amb un abans i un després de començar l’ensinistrament.

La novel·la presenta dues parts molt assenyalades: una primera, la més extensa, que serveix com a presentació i síntesis de les histories personals i comunitàries dels habitants i del poble de Port, a les que aprofundirem en la segona part, que imprimeix un to més dinàmic i resolutiu a l’historia. La sirena captiva es torna l’eix central de la narració; de fet, totes les histories personals i presentacions de la resta de personatges giren al voltant de la relació que mantenen amb la sirena, reflexionant sobre les tradicions i el futur que els espera ara que tenen una nova sirena. A poc a poc, amen descobrint que el salvatgisme, el silenci i la monstruositat amb que associen a aquesta criatura només amaga un reflex d’ells mateixos que anirà mutant cap a una visió més humana de la criatura i la relació que mantenen amb ella.

«Si sabessis el mar com és bonic» és una novel·la que, mitjançant una història fascinant i plena de màgia, ens convida a reflexionar sobre la condició humana, la recerca de la felicitat, la relació amb la naturalesa i el poder de l’esperança, a través d’una prosa poètica i evocadora: Gemma Calduch fa servir un llenguatge ric i poètic per descriure els paisatges, les emocions i els pensaments dels personatges. Les seves descripcions us transportaran a aquest racó costaner i us faran sentir part de la història.

Share This