El carrer on vius d’Ana Moya
por Rubén J. Olivares
Què bonic és l’amor! Especialment als musicals de Broadway i al cinema de Hollywood! I si no que s’ho preguntin al protagonista de la nova novel·la d’Ana Moya, en Paulo, qui al ritme de “My Fair Lady” camina entre les pàgines de la novel·la marcant el pas amb la cançó “On the Street Where You Live”.
«El carrer on vius» d’Ana Moya, recentment publicat per l’editorial La Magrana, convida els lectors a submergir-se en una atmosfera on la frontera entre els somnis i la realitat es difumina, amb la ciutat de Lisboa com a teló de fons màgic i la música del cinema i els musicals com a banda sonora omnipresent. Aquesta obra arriba avalada per un reconeixement previ, ja que va ser finalista dels prestigiosos premis Just M. Casero de Girona l’any 2022. Aixina que els lectors que busquin propostes literàries de qualitat dins del panorama actual de la literatura catalana farien bé en acostar-se a aquest llibre i gaudir d’una lectura àgil i captivadora que ens endinsa en una història amb encant. Teniu la meva paraula!
El protagonista de la novel·la és en Paulo, un jove amb el cap ple de somnis d’arribar a ser escriptor i una admiració profunda per la figura icònica d’Audrey Hepburn. Aquesta fascinació per l’actriu podria ser un reflex del seu anhel per un món de bellesa i talent que potser percep lluny de la seva realitat actual. La seva relació amb la seva mare és un pilar important de la seva vida, basada en una passió compartida pels musicals i una forma de comunicació molt particular, feta d’intercanvis de guions de pel·lícules que es saben de memòria. Aquesta dinàmica, tot i ser peculiar, amaga una relació una mica complexa, ja que la mare té un costat que podrien dir manipulador, amb aspectes foscos que podrien influir en la vida i les decisions d’en Paulo.
En la vida d’en Paulo també hi ha la Branca, la seva xicota, una estudiant que es prepara per ser conductora de tramvies. Tot i la relació, en Paulo sent una certa insatisfacció, insinuant una cerca d’alguna cosa més en la seva vida sentimental. Aquesta insatisfacció es veu accentuada amb l’aparició de la Lisa, una misteriosa professora de piano. La Lisa actua com a catalitzador, despertant de nou en Paulo la seva passió per la música i, per extensió, per l’escriptura, obrint noves vies d’inspiració i possiblement també de nous sentiments. Aquesta nova figura podria representar una oportunitat per a en Paulo de replantejar-se la seva vida i les seves aspiracions.
Tota aquesta història es desenvolupa en una Lisboa màgica, una ciutat que no es menciona explícitament pel seu nom al llibre, però que es percep a través d’un filtre cinematogràfic i musical. Aquesta representació filtrada de la ciutat crea una atmosfera on la realitat i la ficció es confonen, donant-li un caràcter especial i evocador que influeix en la percepció i les experiències dels personatges.
«El carrer on vius» sembla una lectura ideal per a aquells que gaudeixen de novel·les amb personatges ambiciosos, per que tothom alguna vegada a la nostra vida em patit dels mateixos sentiments d’una certa desorientació vital, cercant la nostra pròpia veu i el nostre camí a la vida. És fàcil connectar amb l’atracció d’en Paulo per la figura d’Audrey Hepburn i el seu anhel de ser escriptor, perquè a tots tenim la nostra manera particular de percebre el món.
Per un altra banda, l’ambientació evocadora de Lisboa, presentada d’una manera tan original a través de la lent del cinema i els musicals, captiva des de les primeres pàgines, transportant-nos a llocs amb un encant especial i una atmosfera on la realitat es barreja amb la fantasia.
«El carrer on vius» és una «rondalla”, un «conte» que ens convida, més enllà de la historia principal, a reflexionar sobre temes universals com la identitat, els somnis i la importància de mantenir-se fidel a un mateix.
Ana Moya ha escrit una novel·la que combina una trama original amb una ambientació màgica i uns personatges amb els quals els lectors poden sentir una connexió immediata. La seva exploració de temes com la persecució dels somnis, la complexitat de les relacions humanes i la importància de l’autenticitat, amb la música del cinema i els musicals com a fil conductor, la converteixen en una proposta literària molt atractiva per als lectors de literatura catalana contemporània.
Si busques una lectura que els transporti a un món on la realitat es barreja amb la màgia del setè art i on la música marca el ritme de les emocions, si estàs disposat a acompanyar a un jove en la seva cerca d’identitat i en la seva lluita per fer realitat els seus anhels, «El carrer on vius» és el teu llibre. La trajectòria d’Ana Moya com a escriptora i el segell de l’editorial La Magrana són elements que t’asseguren una obra de qualitat en llengua catalana. No perdeu l’oportunitat de passejar per aquest carrer ple de possibilitats i de deixar-vos emportar per la seva melodia.