UA101349465-1

Flamarades sortiran: antologia de poesia catalana feminista de Maria Antònia Massanet Mayol (seleccionadora i editora)

k

por Rubén J. Olivares

Flamarades sortiran antologia de poesia catalana feminista de Maria Antònia Massanet Mayol (seleccionadora i editora)

Flamarades sortiran antologia de poesia catalana feminista de Maria Antònia Massanet Mayol (seleccionadora i editora)

Els lectors de poesia en llengua catalana estem de sort: la poeta mallorquina i professora de llengua i literatura a secundària Maria Antònia Massanet ens ha fet un favor a tots hi ha recopilat en un llibre una antologia sobre poesia escrita per dones, sobre dones però no només per a dones, perquè, com diu al llibre, la literatura escrita per dones és tan universal com qualsevol llibre escrit per un home.

«Flamarades sortiran: antologia de poesia catalana feminista» pren el nom d’un vers d’un preciós poema de Josefa Contijoch, en el que ens crida a defensar les conquestes que les lluites feministes han aportat a la societat, reivindicant la seua manifestació social, sense cap censura possible. Amb aquest títol i una portada feta per la valenciana Vanessa Martínez Montesinos, directora de la revista Afán de Plan, ja ens deixen clar sense obrir el llibre el que podem esperar d’aquesta antologia: una bomba de feminisme, poesia i vindicació del paper de la dona en la literatura, l’historia i la vida social i cultural que no sempre hem reconegut els homes i que, gràcies a la seua lluita, avui estem gaudim que cada vegada estiga més present. Per què, com es diu en el llibre, la dona ha estat, tradicionalment, relegada a un paper secundari de reproductora i cuidadora de l’home i dels que ja no poden ser productius, una mena de mare, infermera i mestressa de casa abnegada que suportava a les seues espatlles l’espai privat de cura que permetia a l’home viure i gaudir del poder productiu de l’espai públic.

Aquesta antologia recull entre les seues pàgines cinquanta anys de poesia feminista en català i sorprèn que, malgrat el temps que ha passat, els seus versos siguin sent tan actuals i necessaris, per què encara no hem sabut avançar tot el que hauríem d’haver-ho fet en la igualtat de drets i obligacions entre homes i dones, per què no és suficient amb una igualtat de iure, suportada en lleis, sinó que ens cal una igualtat de facto que es demostri dia darrer dia amb una vida social sense diferències per gènere, construïda amb fets concrets que donen forma a aquesta igualtat.

Aleshores, «Flamarades sortiran: antologia de poesia catalana feminista» és un llibre sobre feminisme o una antologia de poesia catalana? Doncs, com les millors coses de la vida, es les dues a la vegada i més que tot això. Qui busqui un manual de referència feminista sense cap dubte trobarà moltes referències entre les seues pàgines, per què Massanet, com bona professora, ha donat exemple als lectors de com fer una bona antologia de poesia i s’ha capbussat en cinquanta anys de poesia feminista per a portar-nos no només aquesta antologia de poesia, sinó un bon grapat de referències per a aquells que volem saber més d’algun tema dels que es tracten al llibre o bé sobre tots ells, però també sobre l’obra de les seues autores. Així que tenim un llibre que ben bé està ple de referències sobre feminisme en llegua catalana! Però també podem acostar-nos a aquest llibre com el que ens ofereix en el títol, com una gran antologia de poesia feminista en català, un llibre amb el qual gaudir de la poesia de les seues autores i acostar-nos a la seua obra, un trampolí a partir del qual fer el salt a les obres de les autores que més ens hagen agradat o cridat l’atenció, per què tots tenim algun tema que ens obsessiona!

Potser algun lector trobarà a faltar algun poema o alguna autora, però haurem de perdonar-li a Massanet les absències, per què si ja és difícil fer una obra com una antologia, més difícil és haver de triar a qui fiquem i a qui deixem fora i sobretot, prendre la decisió de quines autores donem més visibilitat i a quines no, buscant un equilibri entre les pioneres d’aquesta poesia i del feminisme i les noves ones de feminisme i poesia que ens criden a la porta al crit de: Que mora ho vell i nasca ho nou! «Flamarades sortiran: antologia de poesia catalana feminista» ens ofereix un llibre molt ben equilibrat de poesia i feminisme, d’autores clàssiques i contemporànies, un manual per a descobrir noves autores i diferents temàtiques del feminisme, però també una obra per a gaudir de la poesia en català escrita per dones.

Un llibre que l’actualitat ens recorda que és avui més necessari d’allò que pensem, per què la lluita per la conquesta i defensa dels drets de les dones encara és necessària. Un llibre per celebrar el feminisme, però també la poesia en català i l’enginy i mestressa de la literatura escrita per les dones. Una obra que espere que amb el temps es torne una referència del feminisme i de l’antologia de la poesia catalana.

Share This