Qui toca aquesta nit? De Ricky Gil
por Rubén J. Olivares
Podem resumir la història de la música contemporània en només 64 concerts? Costa imaginar-ho, però això tampoc és l’objectiu que es va marcar Ricky Gil quan va escriure aquest llibre; la seva idea era contar la seva pròpia història amb la música que va viure quan va començar a anar de concerts i com es va anar enamorant de la música en directe, però no contar la història de la música com tal.
Qui hem assistit alguna vegada a un concert en directe sabem que és una experiència brutal. Personalment, sempre dic que, si és en directe, qualsevol concert pot valdre la pena perquè sempre podem gaudir, si no d’una bona veu, pot ser si d’uns grans músics o de l’espectacle en general. Ricky Gil ens planteja una idea semblant, ja que al llarg del llibre ens conta com va començar a fer les primeres sortides a sales de concert per a descobrir el plaer de la música en directe i com això es va tornar una mena de ritual que tots hem d’experimentar alguna vegada: surts de casa, travesses la ciutat, et trobes amb la colla i finalment arribes al local on tornes a saludar als coneguts que trobes per allí a l’espera de què el concert comenci. I quan s’apaguen les llums, surt el grup i sonen els primers acords un calfred et recorre tot el cos, des dels peus fins al cap per què el ritual de la música en directe ha començat.
Ricky Gil ha viscut molts concerts al llarg de la seva vida, tant com espectador com a músic amb les diverses bandes que ha tingut. Amb una passió tan gran per la música ha gaudit de concerts memorables de les figures més grans de la història del rock, el blues, el jazz, el soul, el punk i altres gèneres musicals més contemporanis. «Qui toca aquesta nit?» En una mena de testament, un diari en forma de cròniques musicals de la seva vida en la qual ens convida a tornar a recordar amb ell els concerts que més li han marcat: Gato Pérez, The Jam, PJ Harvey, Toots ant he Maytals, Bob Dylan, Bruce Springsteen, The Who, Gato Pérez, Elvis Costello, The Ramones, The Pretenders, Sex Pistols, Neil Young, són alguns dels noms que podem llegir en aquest llibre i que Ricky Gil ens narra amb passió i amb minuciosos detalls com va viure cadascun d’aquests concerts. 64 concerts amb els quals podem reviure una era daurada en el que els que ja no som tan joves recordarem amb nostàlgia, travessant les portes de la mà de Ricky Gil de les grans sales de concerts de música barcelonina en directe que va pisar en més d’una ocasió, però també sales mítiques a Londres o Nova York.
Aquestes 300 pàgines son or per als qui ens agrada la música, no només per les seves cròniques d’eixos concerts, sinó perquè Ricky Gil té el detall – moltes gràcies – de narrar els concerts amb passió, posant molta cura a cada detall dels records que té, fent que visquem de primera mà l’experiència, com si haguérem sigut nosaltres els qui vam anar al concert, introduint-nos en el context històric del concert, les tribus urbanes que hi havia en aquell moment i la història de com van anar evolucionant les diferents sales de música en directe de Barcelona, al ritme de la mateixa evolució de l’escena musical del moment, per la que van passar des del punk, el soul, el rythm & blues, el reggae o el garage. La música actual, al cap i a la fi!
«Qui Toca Aquesta Nit?» sembla una mena d’enciclopèdia sobre música, i altres vegades un diari de viatges o una crònica periodística, però és més que tot això. Si t’agrada la música, tens curiositat per descobrir grans grups o vols reviure una època daurada de la teva joventut, aquest és el teu llibre, per què no trobaràs un llibre escrit com ho fa Ricky Gil, per què és un plaer llegir el que té a dir sobre cada concert, ja que ho fa d’una forma molt amena i emotiva.