UA101349465-1

La Torre dels Russos de David Gálvez Casellas

k

por Rubén J. Olivares

La Torre dels Russos de David Gálvez Casellas

La Torre dels Russos de David Gálvez Casellas

No us deixeu enganyar pel títol del llibre. “La Torre dels Russos” de David Gálvez Casellas no és només el relat que el seu nom sembla anunciar: no estem davant la història d’un edifici, d’una torre que encara es pot admirar a Santa Coloma d’Andorra, construïda per uns dels deixebles d’en Gaudí, l’arquitecte Cèsar Martinell, cosa que converteix l’edifici en un motiu gaire suficient per a anar a veure-ho si estem per a prop.

Encara que l’autor ens va desgranant al llarg del llibre l’origen d’aquest edifici, la idea que li va donar vida i la història darrera dels seus promotors, aquest llibre és més que tot això. La torre va prendre forma de la mà d’un milionari nord-americà que somniava a fer realitat les idees del socialisme utòpic de Henry George, Fiske Warren, que volia fer-la servir com a edifici principal d’una comuna socialista andorrana i que, una vegada construïda, la va deixar en mans d’un matrimoni d’origen rus, els Popov, qui la van fer seua fins que, entre altres motius que endevinem a mesura que anem avançant en el llibre, el matrimoni, la idea de la comuna i tot el que envoltava el projecte es va dissoldre quan la muller de Popov va tindre un afer amorós amb Warren.

Però açò no és més que una de tantes anècdotes que trobarem al llibre, però, com ja he escrit des de l’inici, això és una excusa, una mena de MacGuffin literari que l’autor ens presenta al principi de l’obra per a convidar-nos a continuar amb la disgregació que David Gálvez fa, a vegades literària, a vegades històrica, a vegades quasi filosòfica, però sempre estimulant i al voltant de la història d’aquest curiós habitatge.

Mitjançant una prosa elegant i meticulosa, Gálvez construeix una trama que combina la ficció i la història, transportant al lector a un viatge fascinant al llarg del temps i l’espai, per la història d’una idea que avui en dia ens sembla una bogeria, però que en el seu temps era més comuna del que pensem. Partint de la història d’una casa força peculiar, la novel·la ens introdueix en l’origen d’aquesta mansió de principis del s. XX, encarregada pel misteriós Nicolas Popov de qui anem sabent més al llarg de llibre gràcies a les pinzellades històriques que en Gálvez ens va deixant. A partir de la història d’aquesta casa i dels seus fundadors Gálvez va teixint una sèrie d’històries i narracions interconnectades entre si que giren al voltant de la casa, a través de les quals va explorant les vides dels personatges que van estar involucrats en ella.

D’aquesta manera, «La torre dels Russos» ens va presentant les històries d’amors i desamors dels inquilins que va tindre la casa com a testimoni muda, de les seues lluites personals i els seus somnis per donar forma a una nova forma de viure. Serem partícips de la malaurada història de com van tractar de fundar una comuna utòpica a l’Enclau de Sant Jordi, a Andorra un milionari excèntric amb l’ajuda d’un misteriós rus. A través de les veus dels personatges que anem coneixent viatgem a Boston, Oxford, Irlanda i tornem a Andorra, a més d’altres indrets del món, entrellaçant una xarxa d’històries que ens captiven i ens mantenen enganxats a les pàgines, sorpresos de la quantitat e intensitat d’aventures que van viure aquestes persones.

A més a més, el llibre ens regala una sorpresa més, el plaer de gaudir amb l’estil narratiu de Gálvez, ple de bellesa, precisió i rigorositat històrica a l’hora de presentar-nos els fets narrats al llibre. La seua prosa, rica en detalls, ens evoca amb claredat els paisatges i l’ambient que es respirava a l’època en el petit país del Pirineu, transportant-nos a una Andorra que avui només podem imaginar. L’autor ens desgrana diferents temes que formen part de l’essència de l’ésser humà, com ara l’amor, la pèrdua, la identitat o el desig de construir formes utòpiques de vida, convidant el lector a reflexionar sobre aquests temes a l’hora de despertar la curiositat per visitar l’habitatge i el seu idíl·lic entorn. Aquest llibre també és una carta d’amor a Andorra, a la seua natura, la seua cultura, la seua gent i el seu esperit d’independència.

«La Torre dels Russos» és una novel·la excepcional, que combina amb mestressa la ficció novel·lada i la història. La seua trama captivadora, els seus personatges propis d’una època d’aventurers memorables i el seu estil cuidat i detallat la converteixen en una lectura obligada per a tots aquells lectors que busquen gaudir d’una experiència literària diferent.

Share This