Me l’imaginava més gran. I altres frases mítiques de les sèries catalanes de Mònica Montserrat i David Paloma
por Rubén J. Olivares
Amb més de quaranta anys d’experiència, Televisió de Catalunya ha posat en contacte al conjunt de la població catalanoparlant – i ací estic ficant tant als mallorquins com als valencians i catalans – amb diverses varietats i registres de la llengua catalana més propera a les formes de parlar de cada lloc que al català/valencià/mallorquí normatiu que estem acostumats a aprendre a l’escola. La funció de TV3 i la resta de canals no ha sigut només entretindré a la seva audiència en la llengua que als països catalans parlem, sinó difondre la cultura i la llengua que fins a l’arribada de la democràcia havia estat marginada per no ser la llengua oficial de la dictadura.
Com a valencià he tingut la sort de gaudir des de la meva infantesa de les sèries de TV3 i la resta de canals de Catalunya fins que els polítics d’aquesta terra meva van decidir tancar la cobertura de les emissions al País Valencià, a més de tancar una temporada la televisió valenciana, perquè podem gaudir dels bous i subvencionar a una fundació en defensa dels bous amb seu a Madrid amb 300.000 €, però mantindre les emissions al País Valencià de la televisió catalana és adoctrinament no siga que ens adonem que parlem la mateixa llengua i que tenim una cultura semblant, a més d’esser una dispensa supèrflua que podem gastar en altres coses força culturals com els bous o allò que el vicepresident de la GVA digui que és cultura.
Però anem al torró! Aquest llibre, «Me l’imaginava més gran. I altres frases mítiques de les sèries catalanes» escrit per Mònica Montserrat i David Paloma és un llibre que ens portarà de viatge per la nostàlgia de sèries mítiques de la televisió catalana que ens han acompanyat durant quaranta anys, encara que en aquest llibre només trobarem les de producció pròpia i no les d’aliena. Estem davant un homenatge a totes les sèries que han donat forma a les generacions que hem crescut amb aquesta televisió. El llibre està redactat amb molt de sentit de l’humor, però sense abandonar el trellat i la serietat que escriure la història de la televisió catalana a partir de les seves sèries de producció pròpia ha de tindre.
El llibre recull les quatre grans etapes de la televisió catalana, els inicis als vuitanta, la dècada dels anys noranta – que personalment recorde amb més estima -, la dels anys 2000 i la de l’actualitat, fent un recorregut històric no només per les sèries de la televisió catalana, sinó per la història dels últims quaranta anys a Catalunya, per la seva cultura i la societat en general. A cada capítol trobarem una sinopsi de la sèrie, els actors i actrius que intervenien, així com la banda sonora de cada sèrie entre altres curiositats, com ara les frases més mítiques que tothom associa amb cada sèrie i el context en el qual es produïa aquesta.
Cada capítol compta amb una mena de fitxes que recullen curiositats sobre cada sèrie, que permeten xafardejar més enllà de la informació que ens han donat. A més, al final del llibre els autors ens proposem un joc de trivial per a vore com de «seriòfils» som i si hem llegit bé el llibre. El millor del llibre és la seva capacitat per a transportar-nos a una època passada. Llegint les frases mítiques és inevitable recordar als personatges, la sintonia, les trames i els moments més exemplars d’aquestes sèries.
«Me l’imaginava més gran. I altres frases mítiques de les sèries catalanes» és un llibre que, a més de divertit i nostàlgic, és un testimoni de la importància que les sèries catalanes han tingut en la construcció de la identitat catalana i la promoció de la llengua i la cultura catalana, perquè, a més d’entretindre, la televisió és una eina per a educar i defendre la identitat i cultura d’un poble.
Aquest llibre és altament recomanable per als amants de les sèries catalanes que hem gaudit d’aquestes i les recordem amb estima. Trobarem sèries mítiques com «Nissaga de poder», «Estació d’enllaç», «Oh! Europa», «Oliana Molls», «Temps de silenci», «I ara què, Xènia?», «Merlí» o «Polseres vermelles», entre altres que faran les delícies dels més nostàlgics i ens faran reviure històries, personatges i moments que han quedat gravats en la nostra memòria.
Els lectors més veterans gaudiran amb les escenes i personatges que van formar part de la nostra vida i amb les que alguns vam créixer, mentre que els més joves podran descobrir com van evolucionar les sèries de la televisió catalana, a banda de gaudir d’algunes sèries més recents dirigides a ells.